まずはレッスンの様子をアップさせていただきまーす。
今回の「和食の基本 in Hong Kong」での献立も、現地で調達可能な材料で作れる下記の4品といたしました。
・素麺
日本より温かい香港にて、一足早い夏の献立「素麺」です。
素麺のゆで方、出汁をとっての素麺つゆの作り方、お薬味類の下処理などなど。
・肉じゃが
家庭料理の定番「肉じゃが」。
じゃがいもの下処理や絹さやの下茹で、「振り分け煮」や「分け盛り」などの料理用語のご紹介も。
・ほうれん草のおひたし
葉物のゆで方、冷まし方、水切りの仕方や出汁醤油をそえるポイントなどなど。
・あさりの酒蒸し
あさりの砂抜き方法やふっくら仕上げるポイントなどなど。
今回は現地在住日本の皆さまのほか、香港、オーストリア、オーストラリア、ポーランドの国々の方がご参加くださいました。素麺のゆで方が中国料理・点心の作り方との共通点があったり、温度・湿度の高い香港での食材の保存方法についての意見交換など、日本を離れてのレッスンならではの話題も多くあり、大変充実したレッスンとなりました。本当にありがとうございました!
そして毎度のことながら今回も写真を撮りそびれ…。ご参加頂いた皆さま、もしお写真を持っていらしたら拝見できたら嬉しいです。
I offered private Japanese cooking classes in Hong Kong in May.
The followings are the cooking class menu.
-Somen noodles
Delicate Japanese noodles dipped in a cool noodle sauce, with Japanese spices.
How to boil Somen noodles, make DASHI and prepare Soumen sauce and condiments.
-Niku-jaga
Potatoes and minced beef served Japanese style. A very satisfying home-cooked dish.
How to prepare potatoes, pre-boil snow peas,introduce FURIWAKENI and WAKEMORI which are Japanese cooking words.
-Ohitashi
Green leaf vegetable (spinach or other seasonal greens) with sesame.
How to boil leafy vegetables, cool down and drain, and introduce the timing of adding DASHI-Soy sauce.
-Sake-steamed clams
Enjoy the delicate sweetness of clams in this flavourful dish.
How to remove the sand from clams and intoroduce the points of sake-steamed.
This time, in addition to Japanese people living in Hong Kong, the people of the country of Poland, Australia, Austria and Hong Kong took part.
We talked to a variety of foods and cooking.There were many interesting topics.
For example,
-The recipes of Somen and making dim-sum have something in common.
-How to store foods in hot and humid Hong Kong.
and so on.
I was able to have a full cooking classes in overseas this time, too.
Thank you very much.
I couldn't take a picture of cooking classes much.
Everybody who participated in cooking class,I am very glad that you could show me some photos of cooking class if you have.